Projecten

Steun een project en help zo mee om mooie initiatieven voor mensen en hun naasten met autisme waar te maken!

Het AutismeFonds ondersteunt vele initiatieven van de NVA en andere organisaties, of verenigingen die allemaal ten goede komen aan mensen met autisme en hun naasten, die ze laten meedoen en hun ontwikkelmogelijkheden bieden. Op deze pagina lees je een selectie van projecten waar we momenteel aan werken. 

Door te doneren help je mee met het realiseren van een belangrijk project. Bekijk de projecten en kies een initiatief dat bij je past! Ben je op zoek naar iets anders? Neem gerust contact met ons op en vertel ons waar je ons mee zou kunnen helpen!

De komende 2 jaren gaat het AutismeFonds extra inzetten op belangenbehartiging. Binnenkort zijn de 2de kamer verkiezingen en volgend jaar in 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Via een actieve campagne in de krant, radio en TV en het continu op de agenda zetten van de vraagstukken omtrent autisme in de samenleving zal het AutismeFonds hier aan blijven werken.

Vooral bij gemeenten, GGZ en beleidsmedewerkers bij diverse instanties en organisaties is de kennis van autisme erg laag. Dit terwijl zij in veel momenten een beslissende stem hebben in het leven van mensen met autisme. Daarom start de NVA in opdracht van het AutismeFonds aan een nieuwe serie van voorlichtingsmaterialen.

Op het gebied van werk heeft het AutismeFonds samen met diverse organisaties de afgelopen meegewerkt aan de ontwikkeling van het programma WerkWeb Autisme (WW-A). Dit programma is een wegwijzer voor studie & werk bij autisme. Na de eerste ontwikkeling is het nu tijd het programma aanbod verder te ontwikkelen.

Het AutismeFonds ondersteunt een pilotproject van de NVA-De Bilt om volwassenen met autisme weer een kans te geven om via dagbesteding training en opleiding te krijgen op het gebied van administratie en ICT.

Al jaren groeit het aantal kinderen met autisme die uit het reguliere schoolsysteem vallen en zonder uitzicht op verbetering jarenlang thuis komen te zitten. Het AutismeFonds ondersteunt een pilotproject van de NVA-Rotterdam om kinderen met autisme weer een kans te geven om elkaar te ontmoeten, te leren en samen te spelen.

Minecraft en Autisme. In navolging van onze Amerikaanse collega’s die al een aantal jaren een speciale Minecraft server hebben voor mensen met Autisme zijn we druk bezig met de voorbereiding van onze eigen Nederlandse Minecraft server. Het doel van dit project is het opleveren van een Nederlandse Minecraft server, waarbij men in een veilige omgeving met elkaar kan spelen en communiceren.

Vind jij het spannend om nieuwe mensen te ontmoeten? Maar heb je wél behoefte aan contact? Ga dan eens naar het NVA-Forum, een nieuwe manier om ervaringen met elkaar te delen. Hier ontmoet je mensen die precies weten waar je het over hebt. Of je nou zelf autisme hebt, of een partner, kind of broer/zus met autisme hebt. Dankzij het Forum voelen mensen zich minder eenzaam.

De Autipas is een plastic kaartje ter grootte van een creditcard; hij is dus makkelijk mee te nemen. De pas wordt geleverd met een bijpassend hoesje waarop de belangrijkste persoonlijke kenmerken van de gebruiker kunnen worden aangekruist. Met de Autipas maak je heel snel aan anderen duidelijk dat je autisme hebt – indien nodig zelfs zonder woorden. Vooral tijdens crisissituaties kan dit belangrijk zijn. Als je autisme hebt, kan je tijdens stressvolle situaties behoorlijk ‘vastlopen’ – dit uit zich mogelijk in bijzonder gedrag dat door de omgeving niet wordt begrepen. De Autipas kan dan zorgen voor meer begrip bij de omgeving en voor houvast bij de persoon met autisme.

Sinds enkele jaren organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme met enige regelmaat speciale dagen in een pretpark, museum of een andere attractie. Deze zogeheten Auti-Doe-Dagen zijn volledig gericht op mensen met autisme, zowel kinderen als volwassenen. In veel gevallen zijn de parken en musea tijdens Auti-Doe-Dagen exclusief geopend, zodat een te grote drukte wordt vermeden en mensen met autisme een dag ‘onder elkaar’ kunnen zijn, samen met hun ouders, partner, begeleider of andere direct betrokkenen.

Het AutismeFonds ondersteunt een aantal externe wetenschappelijke onderzoeken door het beschikbaar stellen van mensen en faciliteiten. Hierdoor worden onder ander websites en overige activiteiten van externe wetenschappelijke onderzoeken ook na het beëindigen van het primaire onderzoek actief gehouden.

Wetenschappelijk Onderzoek is een belangrijke pijler om een betere samenleving voor mensen met autisme te realiseren. Het Autismefonds ondersteunt daarom de NVA en het NAR (Nederlands Autisme Register) met onderzoeken op het gebied van Autisme. De data uit deze onderzoeken zijn waardevol voor onderzoek naar wat kan helpen om de ontwikkeling van mensen met autisme te stimuleren en hun levenskwaliteit te verbeteren. Het laatste onderzoek van het NAR in opdracht van de NVA ging specifiek over autisme en rijvaardigheid. Deze gegevens worden nu gebruikt om nieuwe wetgeving te maken.

De NVA heeft nu 3 Expertgroepen (Autisme en VB, Autisme en Onderwijs en Autisme en Vrouwen). Deze Expertgroepen hebben een adviserende rol hebben naar de NVA toe. De expertgroepen zijn een belangrijk onderdeel tussen de wetenschap en de samenleving. Niet alleen luisteren zij naar signalen vanuit de samenleving, ook signaleren zij ontwikkelingen en gebeurtenissen op het gebied van autisme en hun vakgebied. De leden van de expertgroepen zijn vaak ervaringsdeskundigen en of deskundigen op een bepaald vakgebied en zetten zich geheel belangeloos in.