Laat na via een testament

Iedereen heeft in zijn leven een doel. Iets in het leven waar je je sterk voor maakt. Door voor een ander klaar te staan, iets weg te geven of te doneren. Simpelweg omdat we dat belangrijk vinden. Met een gift aan het einde van je leven kun je nog één keer opkomen voor wat je belangrijk vindt, bijvoorbeeld mensen met de diagnose autisme helpen. Bijdragen aan onze gezamenlijke droom om een inclusieve samenleving te bouwen. Laat uw idealen voortleven met een nalatenschap!
Sommige zaken zijn gewoon te belangrijk om niet te regelen. Het op papier zetten van je wensen geeft vaak rust en hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn.

Bepaal eerst wat er in je testament moet komen.

Bij een erfstelling wordt het nettobedrag van je nalatenschap onder de erfgenamen verdeeld. Bij een legaat laat je juist een vast geldbedrag of (on)roerend goed na. Een combinatie van erfstelling en legaat kan ook. Een notaris kan je hier in adviseren.
Heb je al iemand op het oog die je nalatenschap straks afhandelt? Dat kan een goede vriend of familielid zijn. Ook het AutismeFonds kan het executeurschap voor je verzorgen. Neem in dat geval contact met ons op zodat we je wensen kunnen bespreken. De executeur wordt in je testament vastgelegd.
Heb je bepaald wat er in je testament moet komen? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een notaris. Algemene informatie over notarissen vind je op notaris.nl. Ook kun je met specifieke vragen (anoniem) bellen met de Notaristelefoon, 0900-3469393 (€ 0,80/min, werkdagen tussen 09.00 en 14.00 uur).
 
Een andere optie is om een testament op te maken via nutestament.nl. Dat is voordeliger, omdat je online zelf het voorwerk doet en vervolgens alleen nog naar de notaris hoeft om het testament door te nemen en te tekenen – zie stap 6.
Wanneer je een keuze hebt gemaakt, ga je naar de notaris om je wensen te bespreken. De notaris informeert je over de mogelijkheden en de kosten.

Naar aanleiding van je wensen stelt de notaris een concepttestament op. Neem dit concept goed door en geef waar nodig je wijzigingen aan. Is alles naar wens? Onderteken dan het testament bij de notaris. Hij of zij zorgt ervoor dat je testament wordt opgenomen in het landelijke testamentenregister (CTR).

Als je het AutismeFonds in je testament opneemt, dan zijn dit de officiële gegevens:

Stichting Het Autismefonds
Weltevreden 4a
3731 AL
De Bilt.

Kamer van Koophandel: 30200650