Door Lara € 1.345 bij elkaar gefietst

Lara hoefde niet lang na te denken toen ze voor een schoolopdracht iets voor een ander moest doen. ,,Ik wist meteen: ik ga fietsen”, vertelt ze. Omdat ze zelf autisme heeft, was het goede doel gauw gevonden. Vorige week fietste Lara maar liefst 1.345 euro bij elkaar voor het AutismeFonds.

Door Lara € 1.345 bij elkaar gefietst

Lara hoefde niet lang na te denken toen ze voor een schoolopdracht iets voor een ander moest doen. ,,Ik wist meteen: ik ga fietsen”, vertelt ze. Omdat ze zelf autisme heeft, was het goede doel gauw gevonden. Vorige week werd door Lara maar liefst € 1.345 bij elkaar gefietst voor het AutismeFonds.

Lara Langendijk (18) zit op het MBO College Noord in Amsterdam, waar ze de opleiding tot signmaker volgt. ,,Daar leer je bijvoorbeeld reclameborden ontwerpen en plakken”, legt ze uit. ,,Met wat extra begeleiding van het LEC (loopbaan expertise centrum) red ik het op deze opleiding. Ik krijg bijvoorbeeld meer tijd tijdens examens en heb elke week een coaching gesprek.”

Voor het vak Burgerschap kreeg haar klas de opdracht om iets voor een ander te doen. Lara wilde 200 euro inzamelen door een week lang elke dag te gaan fietsen. ,,Mijn verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. Ik had al snel een heel groot bedrag ingezameld”, lacht ze.

400 kilometer

In zeven dagen tijd legde Lara 400 kilometer af, terwijl ze ook nog gewoon naar school ging en huiswerk maakte. ,,Soms nam ik mijn spullen mee naar school en als ik dan vroeg uit was, ging ik gelijk fietsen.” Ook deze week is ze niet van de fiets af te slaan, ze gaat nu richting de 500 kilometer in 9 dagen tijd. Dat zullen er ongetwijfeld nog wel veel meer worden!

Lara fietste bijna elke dag met een maatje. ,,Eén dag deed ik dat niet en toen had ik de hele terugweg, als je al moe bent, flinke tegenwind. Dat maakte het wel zwaar. De eerste twee, drie dagen hadden we veel regen en wind, maar dat maakte de uitdaging alleen maar groter. Maar ik werd er niet door afgeschrikt, ik vind fietsen nou eenmaal héél erg leuk!”

Coronatijd

Een jaar geleden, aan het begin van de Coronatijd, kon ze een fiets van iemand overnemen. ,,Ik ben dus een echte coronafietser! Ik werd al gauw sneller, dat maakt het helemaal leuk.” Lara is lid van schaatsclub Skits, waar ze ook samen fietsen. ,,En ik zit in groepje vrouwen dat elke zaterdag samen fietst: de A’damse fietsgirlzz.”

Haar actie is op school niet onopgemerkt gebleven. ,,Ik ben ook al geïnterviewd voor het schoolmagazine. Super leuk!”

,,Mijn begeleider zei laatst dat ik me wel kan gaan inschrijven voor de woningmarkt omdat ik over een paar jaar prima op mezelf kan gaan wonen. Dat is wel heel fijn. Ik kreeg mijn diagnose toen ik 13 was, dus best vroeg voor een meisje. Daardoor kan ik me nu prima redden eigenlijk.”

Deel dit bericht